Home                       Blog                      Pictures                        

Welkom op de blog van mijn vrijwilligersproject in Dehradun, Indië

10 dec 2007

Afscheid & Aandacht

Dehradun, 3 december 07, 20 :33

Ik had beloofd om iets te schrijven over mijn afscheid uit België. In de eerste plaats een grote dankjewel aan iedereen die gekomen is naar Izegem en naar Roeselare voor jullie interesse en voor jullie steun. En niet in het minst aan Kathleen en mijn liefste mama voor hun initiatief en de tijd die ze besteed hebben in de organisatie van de feestjes in de Lochting en bij ons thuis.
Momenteel is er op de boerderij een seminarie aan de gang over de filosofie van Ghandi en bijgevolg zijn er hier een heleboel mensen aanwezig uit heel de wereld die op de een of andere manier aan activisme doen, van een Amerikaanse die in een lepra ziekenhuis in Mumbai werkt, over een Indiër die in Maharashtra probeert de zelfmoordepidemie onder de boeren in te dijken, tot en met Samdhong Rinpoche, de eerste minister van de Tibetaanse regering in ballingschap.
Wie denkt er aan dat er in het moderne Mumbai mensen zijn die aan een middeleeuwse en eenvoudig te genezen ziekte als lepra sterven? Wie denkt er aan dat in de zogenaamde katoenstreek van Indië en ook in andere regio’s boeren op een angstwekkende schaal zelfmoord plegen omwille van ondraagbare schulden? Wie denkt er aan dat een miljoen Tibetanen hun leven verloren hebben als een direct of indirect gevolg van de Chinese invasie?
Tja, ik tot voor kort niet, je voelt je klein als je dat allemaal hoort van mensen die er dag in dag uit mee bezig zijn. En elk van deze mensen zegt iets gelijkaardigs: hoe belangrijk het is om ruchtbaarheid te geven aan deze toestanden, hoe moeilijk het is om te voorkomen dat mensen hun aandacht afwenden naar een minder confronterende gedachte, en hoe ze simpelweg dankbaar zijn om aandacht te krijgen. Samdhong Rinpoche werd vandaag door iemand de vraag gesteld hoe om te gaan met hebzucht en met haar kwalijke gevolgen. Zijn antwoord was het eeuwenoude boeddhistische antwoord. De eerste stap moet steeds zijn: door er aandacht aan te schenken. Door met een geduldige geest en zonder afschuw of adoratie de hebzucht van jezelf en anderen steeds opnieuw onder de loep te nemen. Door te trachten de realiteit er van onder ogen te zien.
Daarom, nogmaals, een grote dankjewel voor jullie interesse en aandacht, ik vond het heel fijn.

Oh, en neem eens een kijkje bij de foto’s! Ik zal telkens een link zetten onder mijn stukjes naar de bijhorende fotos’s.

Foto’s: afscheid Izegem (komen (zeker) nog!), afscheid Roeselare (komen (hopelijk) nog), Samdhong Rinpoche

Geen opmerkingen: